Tłuszcz jeść czy nie jeść oto jest pytanie. Czym są tłuszcze? To estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych. W ich cząsteczkach mogą występować reszty kwasowe różnych kwasów tłuszczowych. Na drodze chemicznej otrzymuje się je w reakcji estryfikacji glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych. Tłuszcze dzielimy na zwierzęce – o stałym stanie skupienia, są głównie związkami nasyconymi oraz roślinne – mają ciekły stan skupienia i są związkami nienasyconymi. Tłuszcze pełnią bardzo ważną funkcję w organizmach żywych. Dostarczają energii, podskórna warstwa tłuszczu zapobiega utracie ciepła i chroni narządy wewnętrzne przed uszkodzeniem oraz rozpuszczają witaminy A, D, E i K. Te niezbędne składnikami naszej codziennej diety występują w naturalnych warunkach – w mięsie, rybach i roślinach oleistych. Celem tej lekcji było wykazanie, że nasiona różnych roślin wykorzystywanych w kuchni różnią się zawartością tłuszczu. Użyliśmy ziaren roślin oleistych i nieoleistych, w tym słonecznika, dyni, lnu, kawy, sezamu, siemienia lnianego. Głównym przyrządem w doświadczeniu był niezbędny w każdej kuchni – wałek:)