Czy w jelitach mamy drugi mózg?

Oto kolejna lekcja z koloratorium:) Tym razem sprawdzaliśmy, czego dokonać mogą organizmy żyjące w naszych jelitach. Co to za organizmy? To pożyteczne bakterie! „dobre” bakterie probiotyczne występują również w fermentowanych napojach mlecznych (jogurtach, kefirach) i preparatach probiotycznych. Preparaty te stosujemy w czasie i po antybiotykoterapii, aby uzupełnić florę bakteryjną jelit. Do doświadczenia przygotowaliśmy świeże mleko, jogurt naturalny oraz probiotyk z apteki. W jednej zlewce umieściliśmy mleko z dodatkiem jogurtu, a w drugiej mleko z probiotykiem. Następnie obie próbki pozostawiliśmy w temperaturze ok. 30oC na 24h. Po zakończeniu eksperymentu obejrzeliśmy próbki i porównaliśmy je pod względem konsystencji, koloru i zapachu. Co się okazało? Otrzymaliśmy jogurty:) Zarówno w jogurcie naturalnym, jak i preparacie probiotycznym, znajdują się żywe kultury „dobrych” bakterii (tzw. probiotycznych), które mają zdolność przekształcania cukru – laktozy z mleka na drodze chemicznej do kwasu mlekowego. Efektem ich pracy są fermentowane napoje mleczne – np. jogurt. Lekcja okazało się inspiracją i niektórzy przygotowują swoje jogurty w domu. Czekamy na wasze zdjęcia!

Dodaj komentarz